JAK TRZYMAĆ ? ZA CZASZĘ ?


Po stokroć – NIE !

Dlaczego ?

Trzymając kieliszek za jego czaszę, skutecznie rujnuje się podstawy prawidłowej oceny wina, które zamierza się degustować. Tymi podstawami są:

1. Odpowiednia temperatura degustowanych win (10-12 °C dla białych i 16-18 °C dla czerwonych)
2. Szkło czaszy kieliszka wykonane z  cienkiego, białego tzn. idealnie przeźroczystego szkła, bez żadnych ozdób
3. Czasza kieliszka doskonale wypolerowana.

Odpowiednie szkło z jakiego wykonany jest kieliszek, to bardzo ważny, jeśli nie najważniejszy element degustacji win. Szkło musi być cienkie, przejrzyste i bez żadnych ozdób. Kieliszek powinien być czysty i wypolerowany, tak aby można było z łatwością ocenić rzeczywisty kolor wina, jego suknię.

Czasza kieliszka powinna zwężać się ku górze aby umożliwić prawidłową ocenę aromatów I bukietu (uwalniane zapachy koncentrują się i “wędrują” ku górze). 

Wino powinno wypełniać nie więcej niż 1/3 objętości kieliszka [poziom ten wyznacza, w większości kieliszków, najszersze miejsce czaszy].

Każdy kształt czaszy kieliszka uwypukla inne cechy wina.  Niewielka nawet modyfikacja podstawowego kształtu może podkreślać inne cechy charakterystyczne dla poszczególnych rodzajów wina.