JAK TRZYMAĆ ? ZA CZASZĘ ?
Po stokroć – NIE !
Dlaczego ?
Trzymając kieliszek za jego czaszę, skutecznie rujnuje się podstawy prawidłowej oceny wina, które zamierza się degustować. Tymi podstawami są:
1. Odpowiednia temperatura degustowanych win (10-12 °C dla białych i 16-18 °C dla czerwonych)
2. Szkło czaszy kieliszka wykonane z cienkiego, białego tzn. idealnie przeźroczystego szkła, bez żadnych ozdób
3. Czasza kieliszka doskonale wypolerowana.
Odpowiednie szkło z jakiego wykonany jest kieliszek, to bardzo ważny, jeśli nie najważniejszy element degustacji win. Szkło musi być cienkie, przejrzyste i bez żadnych ozdób. Kieliszek powinien być czysty i wypolerowany, tak aby można było z łatwością ocenić rzeczywisty kolor wina, jego suknię.
Czasza kieliszka powinna zwężać się ku górze aby umożliwić prawidłową ocenę aromatów I bukietu (uwalniane zapachy koncentrują się i “wędrują” ku górze).
Wino powinno wypełniać nie więcej niż 1/3 objętości kieliszka [poziom ten wyznacza, w większości kieliszków, najszersze miejsce czaszy].
Każdy kształt czaszy kieliszka uwypukla inne cechy wina. Niewielka nawet modyfikacja podstawowego kształtu może podkreślać inne cechy charakterystyczne dla poszczególnych rodzajów wina.