DLACZEGO ?


Aby jeszcze lepiej zrozumieć dlaczego nie powinniśmy nigdy trzymać za czaszę kieliszka, należy zwrócić uwagę, iż:

“(...)szkło musi być cienkie i przejrzyste. Kieliszek powinien być czysty i wypolerowany, tak aby można było z łatwością ocenić rzeczywisty kolor wina, czyli jego suknię. Czasza kieliszka powinna zwężać się ku górze aby umożliwić prawidłową ocenę bukietu (...)”


Innymi słowy, trzymając kieliszek za jego czaszę, odbiera się sobie samemu, możliwość prawidłowej oceny zarówno sukni jak i bukietu degustowanego wina.

Przyczyny tego są prozaiczne, mianowicie zmieniona zostaje przeźroczystość szkła czaszy kieliszka, a także skutecznie degeneruje się zapachy degustowanego wina, poprzez zmianę jego temperatury. Z reguły palce trzymające delikatne, cienkie szkło są lekko spocone i, cieplejsze od samego kieliszka. Powoduje to powstanie śladów (mikrośladów) na szkle, jak również podniesienie temperatury degustowanego wina. Ponieważ szkło jest bardzo cienkie, więc jest to zjawisko całkowicie naturalne.

Ergo – nie można wówczas prawidłowo ocenić ani koloru wina ani jego aromatów, bowiem kieliszek nie jest już całkowicie przeźroczysty, a temperatura wina wzrosła .

Uniknięcie podniesienia temperatury wina w kieliszku, jest nad wyraz istotne przy degustowaniu win białych, silnie aromatycznych, a już absolutnie krytyczne przy degustowaniu i piciu szampana.

Nie ma potrzeby trzymania różnych kieliszków do różnych rodzajów wina.

Wina białe, tradycyjnie podaje się w kieliszkach mniejszych niż wina czerwone, być może dlatego, że wiele z nich jest naturalnie aromatycznych i potrzebują mniej wolnej przestrzeni w czaszy – ale jest to tylko konwencja. Inną przyczyną może być fakt, iż wina białe podaje się schłodzone, a więc nie powinny mieć zbyt dużo czasu na istotną zmianę swojej temperatury, co nie jest aż tak istotne przy winach czerwonych.

Klasyczny kieliszek nadaje się do prawie wszystkich win, jednak pamiętajmy, iż szampan smakuje lepiej, jednocześnie dłużej zachowując swoje bąbelki w podłużnym kieliszku (flûte), niejednokrotnie zwężającym się ku górze.

Niektórzy, z kolei, wolą pić burgundy w kieliszkach  przypominających słoje dla złotych rybek.

Wino podane w odpowiednim kieliszku smakuje lepiej.

• Spośród odpowiednich kieliszków do wina, w pewnych, to samo wino będzie smakować lepiej albo gorzej
• Kształt kieliszka i jakość szkła z jakiego jest wykonany, determinują wybór najlepszych kieliszków do najlepszych win.